Top
  /  Egyéb   /  GKI kártya megújítása vizsga nélkül?

GKI kártya megújítása vizsga nélkül?

A GKI változása (vagy nem-változása) sokakat foglalkoztat. De mielőtt belevágunk a témába tisztázzuk mi is a GKI vizsga!

 

GKI alapképesítés megszerzése:

A GKI (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány) vizsga egy Magyarországon elismert képesítő vizsga, amelyet a közúti járművek vezetéséhez szükséges jogosultság megszerzéséhez kell letenni. A GKI vizsga elvégzése szükséges ahhoz, hogy valaki hivatalosan jogosult legyen vezetni a közúti közlekedésben.

A GKI vizsga számos különböző kategóriában elvégezhető, attól függően, hogy milyen típusú járműveket kívánsz vezetni. Például személyautókhoz (B kategória), motorkerékpárokhoz (A kategória), tehergépjárművekhez (C kategória), autóbuszokhoz (D kategória) vagy nehézpótkocsis járművekhez (E kategória) külön-külön vizsgákat kell tenni.

A GKI vizsga általában tartalmaz elméleti és gyakorlati részt is. Az elméleti vizsgában a közúti közlekedéssel, a közlekedési szabályokkal, a forgalomtechnikával és a vezetéshez kapcsolódó egyéb ismeretekkel kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolni. A gyakorlati vizsga során pedig a vezetési képességeket és készségeket értékelik a valós forgalmi helyzetekben.

A pontos részletek, követelmények és vizsgafolyamatok a GKI vizsgával kapcsolatban változhatnak az idővel, ezért fontos a friss információkért a Közlekedési Hatósághoz vagy más illetékes szervezethez fordulni.

 

De mi a GKI továbbképzés?

A GKI (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány) vizsga továbbképzés egy olyan képzési forma, amelyet a meglévő GKI vizsgával rendelkező gépjárművezetőknek kell elvégezniük időszakosan, általában 5 évente. Ez a továbbképzés célja, hogy a gépjárművezetők frissítsék és bővítsék járművezetési ismereteiket, valamint naprakész legyenek a közúti közlekedésre vonatkozó jogszabályokkal és biztonsági előírásokkal.

A GKI vizsga továbbképzés különböző témaköröket foglalhat magában, amelyek a gépjárművezetésre vonatkozó releváns területekre fókuszálnak. Ezek a témák lehetnek például:

  • Jogszabályi változások és frissítések: A közúti közlekedést szabályozó jogszabályok, előírások és rendeletek változhatnak az idővel. A továbbképzés során a gépjárművezetők tájékoztatást kapnak a legújabb jogszabályi változásokról és azok hatásairól.
  • Biztonsági és kockázatkezelési ismeretek: A gépjárművezetők frissíthetik tudásukat a közúti biztonsággal kapcsolatos tényezőkről, a veszélyes helyzetek kezeléséről, a defenzív vezetési technikákról és az elsősegélynyújtásról.
  • Környezettudatosság és energiahatékonyság: Az energiatakarékosság, a környezettudatosság és a fenntartható közlekedési megoldások előtérbe kerülése a továbbképzés során lehetőséget ad a gépjárművezetőknek arra, hogy megismerjék a hatékonyabb és környezetbarátabb vezetési technikákat.
  • Kommunikáció és ügyfélkezelés: Fontos szempont a gépjárművezetőknek a hatékony kommunikáció a járműben utazók vagy az ügyfelekkel való interakció során. A továbbképzés lehetőséget biztosít ezen készségek fejlesztésére.

A GKI vizsga továbbképzés időtartama, tartalma és módja változhat az idővel és a hatósági előírásoktól függően!

 

2023-ban van is változás!

Ahogyan már sokan értesülhettek róla, hamarosan elindulnak azok a GKI tanfolyamok, melyeken a résztvevők vizsga nélkül újíthatják meg GKI kártyáikat. Az Illetékes Minisztérium 2023. augusztus 06. után kezdi kiadni az engedélyeket az oktatási intézményeknek, hogy elkezdhessék szervezni a vizsgamentes GKI tanfolyamokat. Természetesen a Penzum is megpályázta, amelynek sikeres elfogadása esetén várhatóan az első ilyen tanfolyamaink augusztus végén vagy szeptemberben indulnak el. Ez lehetőséget kínál az érdeklődőknek, hogy a megszokott vizsgákkal szemben vizsgamentesen újítsák meg lejáró GKI kártyájukat!

Addig is vizsgával továbbra lehet GKI kártyát megújítani, ahol a sikeres vizsgáink aránya kb. 98%.

 

A Penzumnál elérhető GKI tanfolyamokról itt találhat tovább információkat

https://www.penzumoktato.hu/gki-vizsga/