Designed and built with care, filled with creative elements

Top
  /  Egyéb   /  Vontatott jármű miatt gyorshajtási bírság? Te ismered a KRESZ erre vonatkozó szabályát?

Vontatott jármű miatt gyorshajtási bírság? Te ismered a KRESZ erre vonatkozó szabályát?

Kapcsolt pótkocsis balesetnek szemtanúi már mi is voltunk, amikor egy külföldről behozott autót trailer-en vontattak az M3-ason. Az autó feltűnően gyorsan hajtott, hiszen a belsősávban előzött minket, majd az előzés után kb. 800 méterrel “belengett” és a húzott autóval együtt irányíthatatlanná vált a vontató autó. Szerencsére senkinek nem lett komolyabb baja, csak a vontató és a traileren szállított autó szenvedett komoly sérüléseket.

A Heves megyén is áthaladó M3-ason végzett sebesség ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gépjárműből és a hozzácsatolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedők az átlagosnál gyakrabban lépik túl a megengedett sebességhatárt.

A rendőrök az M3-as szabolcs-szatmári szakaszán közel két hét alatt 48 jogsértő járművezetővel szemben intézkedtek. Ebből tíz esetben helyszíni bírságot, 38 esetben közigazgatási bírságot szabtak ki.

A sebességtúllépés hátterében vélhetően a KRESZ vonatkozó szabályainak hiányos ismerete áll, pedig a KRESZ tanfolyamainkon erre külön felhívjuk figyelmet, illetve gyakori kérdés is a KRESZ vizsga során.

De, hogy mi is a KRESZ szabály lényege? Íme:

A KRESZ 26. § (1) bekezdés b) pontja egyértelműen kimondja, hogy gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán maximum 80 km/h, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/h, lakott területen 50 km/h sebességgel szabad közlekedni.

Fontos tudni, hogy a személygépkocsi után kapcsolt pótkocsi teljesen megváltoztatja a jármű menetdinamikai jellemzőit (nagyobb lesz a tömege, hossza, több tengelyt kell irányítania, növekszik a fékút), ezért kell a sebességet csökkenteni. Erre jobb ha mindenki odafigyel!

Post a Comment