Top
  /  Egyéb   /  Így szereztem meg a jogosítványt! – Blog

Így szereztem meg a jogosítványt! – Blog

21 éves vagyok és jogosítványt szeretnék!

A legtöbb ember életében elérkezik az a pont, amikor rájön arra, hogy meg szeretné könnyíteni az életét a jogosítvány megszerzésével. Ez az indíttatás lehet akár magánjellegű vagy szakmai okok által vezérelt, de az is lehet, hogy csak megunta a tömött buszokat. Ez nálam is így történt 21 évesen. Az én esetemben szinte az összes tényező szerepet játszott az elhatározásomban! Szóval én nagyon lelkesen – szülőknek beadagolva – elhatároztam, hogy jogosítványt szeretnék. Annyi fogalmam volt róla, hogy ehhez kell majd egy autósiskola és egy oktató. Na de hol találom meg ezeket?! És mi alapján válasszak majd…

 

Autósiskolák tárháza

Az ideális autósiskola választásánál az első szempont talán mindenkinek, hogy könnyen megközelíthető legyen, hiszen még tömegközlekedéshez vagyunk kötve. Nálam Eger jöhetett szóba, ugyanis viszonylag közel lakom a városhoz, illetve egyébként is a megyeszékhelyen dolgozom.

Az első dolgom az volt, hogy felmértem milyen autósiskolák találhatóak Egerben. Mondanom sem kell, Eger tobzódik autósiskolák terén, ezért rengeteg autósiskola kínálatát néztem át. Fontosnak tartottam az árfekvést, ugyanis saját kis megtakarításomból szerettem volna megfinanszírozni. Összehasonlítottam a tanfolyamárakat, díjakat, de figyelembe vettem azt is, hogy az iskolák milyen múlttal rendelkeznek. Aztán elkezdtem az oktatókat is kutatgatni (talán mindenkinek van egy ’álom’ oktatója), de nem igazán jutottam dűlőre, hiszen sajnos nem ismertem senkit személyesen.

Egy picit elakadtam a túlzottan nagy választási lehetőség okozta káoszban, ezért nővéremhez fordultam, hátha tud nekem segíteni, hiszen ő már korábban végig járta a jogosítvány megszerzésének rögös útját. Szerencsére jól tettem, ugyanis kifejezetten nagy lelkesedéssel ajánlotta azt az autósiskolát, ahol ő végzett, korábbi gyakorlati oktatójáról, pedig szinte áradozott! Egy kicsit megkönnyebbültem, hogy legalább az “álom-oktató” létezik! Vagy csak létezett?! Ki kellett derítenem, hogy az oktató-jelöltem és autósiskolám létezik-e még, elérhető-e stb. Szerencsém volt, ugyanis az autósiskolára azonnal rátaláltam és annak felhívása után kiderült – hiába telt el nővérem jogosítványának megszerzése óta 9 év -, ő még mindig ugyanabban az iskolában oktatott. Ez némileg meg is nyugtatott.

Ezután már magának az autósiskolának akartam részletesebben utána járni, mert féltve összekuporgatott Forintjaimat csak ott szerettem volna elkölteni, ahol kapok érte cserébe valamit. Kíváncsi voltam, hogy az autósiskola mennyire szervezett, kik dolgoznak benne, mióta oktat B kategóriás jogosítványt és hogy egyáltalán szimpatikus-e, amit ők képviselnek. Ezen felül korábbi tanulóik véleményére is kíváncsi voltam, ezért átnéztem a fórumokat és az autóssuli (Penzum Oktató) Facebook-os közösségi oldalát is. Ennek az iskolának az esetében meglepetésemre csak pozitív visszajelzéseket találtam mindenhol minden kategóriában. Sőt, a Facebook által kiderült, hogy kettő régi – jogosítvánnyal már rendelkező – osztálytársam is az oldal lájkolói között volt, akiket megkeresve valós és elfogulatlan információkat is kaptam az autósiskoláról, hiszen ők is ott szerezték a jogosítványukat. Mindketten csak tovább erősítették pozitív érzéseim az autósulival kapcsolatban (igaz, ők nem más gyakorlati oktatónál vezettek). Idézem Anna szavait: „Szerintem a Penzum Eger legjobb autósiskolája”. Ezután már nem volt kérdés, eldöntöttem hol szeretném a jogosítványt megszerezni.

Keresési és kutatási folyamatom végén így jutottam el a Penzum Oktató Autósiskolához. 🙂

 

Beiratkozás, a tanfolyam elvégzésének lehetőségei

Részletekbe menő informálódásom után röviddel el is látogattam a Penzumba az elméleti tanfolyam mihamarabbi elkezdése végett. Előzetes elvárásaimnak megfelelően valóban nagyon kedvesen és segítőkészen állt hozzám az irodában dolgozó három fiatal hölgy. Próbáltak felvilágosítani a jogosítvány megszerzésének rejtelmeiről, illetve felhívták a figyelmem azokra a dolgokra, amikre mindenképpen érdemes odafigyelni.

Látogatásom során az is kiderült, hogy az iskola közúti elsősegély tanfolyamot is szervez. Itt megjegyezném, hogy a tanfolyam és a vizsga is praktikusan a Penzum épületében található. Ezt nagyon nem bántam, mert bármikor merülhetnek fel kérdéseim, nem baj ha mindent egy helyen tudok intézni.

Megkérdeztem, hogy lehet e választanom oktatót és szerencsére ennek nem volt akadálya. Elmondták, hogy kétféle módon is el tudom végezni a B kategóriás KRESZ tanfolyamot: E-learning felületen vagy pedig a hagyományos tantermi képzésen. Munkámból kifolyólag csak az E-learning KRESZ jöhetett szóba. Viszont aggodalmaim voltak, hogy az otthoni tanulásom során felmerülő kérdéseimre nem lesz aki választ ad, ezért felajánlották, hogy a folyamatban lévő tantermi KRESZ tanfolyam órája előtt bemehetek és a felmerült kérdéseimet feltehetem az elméleti oktatónak.

 

De mi is az az E-learning KRESZ tanfolyam?

Az E-learning KRESZ -ről (Edu-KRESZ) a Penzum Oktató irodájában érthetően elmondták, hogy ez egy internetes felület, amelyben 90 napot és 60 órát kapok a tanfolyam elvégzésére (ha kifutnék az időből akkor persze póthozzáférést lehet hozzá igényelni). Az internetes anyag modulokból áll, melyeknek a végén modulzárók találhatóak. A tanfolyam 100%-os teljesítése után a rendszer képzési igazolást állít ki, melyet az autósiskola is megkap. Ez nagyon fontos része a folyamatnak, ugyanis az autósiskola ezzel tud lejelenteni majd KRESZ vizsgára.

Az induláshoz egy e-mail címet kellett az autósuliban megadnom, illetve a beiratkozáshoz szükségük volt egy 101-es orvosi alkalmasságira (háziorvosom ki tudta adni), személyigazolványra és min. 8 osztályt igazoló bizonyítványra. A szerződés megkötése és a tanfolyamdíj kifizetése után már készen is voltunk. Mire hazaértem már meg is kaptam a megadott e-mail címemre a regisztrációs üzenetet, a tanulás pedig végre elkezdődhetett.

Munkámból adódó időhiányom végett csak esténként és hétvégenként tudtam vele foglalkozni, de így sem volt baj, hiszen kicsivel több, mint egy hónap alatt át tudtam tanulmányozni a saját kis tempómban. A tanulmányaim vége felé egyszer az iskolavezetővel is találkoztam a Penzum Klapka úti tantermében, ugyanis voltak számomra homályos részek (pl.: villamos… de jó, hogy nincs Egerben:) ) amelyeket át szerettem volna beszélni, illetve néhány szituációs feladat megoldásában is kikértem a segítségét. Másrészt egészen a vizsga napjáig teszteken gyakorolhattam online, ugyanis az internetes tanfolyam elvégzése után megnyílik egy vizsgafelkészítő rész az E-learning rendszerben.

Ezután nem volt már mire várni, irány a vizsga!

 

 

KRESZ vizsga

Jelentkeztem a Penzumnál, hogy sikeresen elvégeztem a tanfolyamot. Az iskola is megkapta a képzési igazolásomat, majd megegyeztünk egy vizsgaidőpontban. Sajnos itt számolni kell vele, hogy jobb esetben is két hetes várólista van, de viszonylag elég hamar egy reggel 8 órai vizsgát meg is kértek a számomra. Ekkor kell kifizetni a KRESZ vizsgadíjat, amely országosan fixen 4600 Ft-ba kerül. Majd elmondták, hogy 55 kérdésből álló számítógépes közlekedési alapismereti kérdéssor lesz, melyre 55 percem áll rendelkezésre, tehát minden kérdésre 1 perc a megválaszolási idő. Ebben lesznek 3 pontosak, ezek a mozgóképes szituációs kérdések, melyekre jobban figyelni kell.

Felhívták az iskolában a figyelmemet arra, hogy picit korábban kell érkezni a vizsgahelyszínére (Kossuth Lajos út 26.), ugyanis igazolni kell majd magam személyigazolvánnyal.

Maga a KRESZ vizsga annyira nem is volt szörnyű, mint amilyennek előtte gondoltam. Ugyan 2 pontot azért sikerült veszítenem, de ezt tudtam is, hiszen a szerkezeti rész nem volt a kedvencem. A maximális pontszám 75 melyből a vizsgán legalább 65 pontot kell elérni, szóval ezt kipipálhattam. Este ünneplés, buli, huhh, ezt megcsináltam 🙂

 

 

Jöhet a nagybetűs vezetés….

A sikeres KRESZ vizsga után bementem az autóssuliba. A gratuláció után megadták a gyakorlati oktató telefonszámát. Felvettem vele a kapcsolatot és megbeszéltük, mikor és hol találkozunk.

Minden olyan pörgősen zajlott… igazából fel sem fogtam, hogy ÉN egy autót fogok vezetni… 🙂 Rettenetesen izgatott voltam. Az első órát a rutinpályán kezdtük, hogy egyáltalán hozzászokjak a kocsihoz, pedálokhoz na és a váltóhoz. Majd nagy meglepetésemre már az első alkalomnál a rutinpálya után kimentünk a forgalomba, amitől először nagyon megijedtem. De ijedtségemet elnyomta az adrenalin és az öröm, hogy az autó oda megy, ahova én vezetem. 🙂 Nagyon tetszett! Nyilván még akkor mindenben segített, mit nyomjak és mit ne nyomjak egyszerre… mert persze olyan is volt még az elején

Heti 2 alkalommal vezettem 2×50 percet, általában ennyit szoktak ajánlani az oktatók, mert így rögzülnek az instrukciók és az előző órákon tapasztaltak is.

Szépen lassan adta át a terhelést, jöttek az egyedül indulások, lefulladások, parkolások és a végén pedig az önálló vezetés. Fontosnak tartom, hogy az oktatóm végig vezettetett a vizsgaútvonalakon is. Kötelezően 30 órát kell gyakorlati vezetéssel eltölteni, de én tudtam, hogy nekem annyi biztosan kevés lesz. Megnyugtattak, hogy ezzel nem vagyok egyedül és nem azért, mert nő vagyok, hanem az a ritka ha valaki 30 órából levizsgázik.

Közben az autósiskola megtartotta a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamot, amelynek eredményeképpen le is tettem a vizsgát, amely kötelező a jogosítványhoz. A vizsga helyszíne pont a Penzum Oktató épületében van, ugyanis a Vörös Kereszt a vizsgáztató szerv.

 

 

Végső megmérettetés, A FORGALMI vizsga

Nem kell elsietni a vizsgát és nem is úgy kell neki indulni, hogy „na próbáljuk meg”, hogy milyen. Ha még nem érzed annyira a vezetést és főleg ha az oktatód sem (annyi év tapasztalat után) érzi, hogy vizsgára érett vagy, akkor inkább NE vágj még bele. Viszont amikor az oktatóm is már javasolta és én is úgy éreztem, hogy készen állok, kértünk forgalmi vizsgaidőpontot. Körülbelül ez is 2 hetes időintervallumon belül történik (bár nyáron állítólag vészesebb a helyzet). A 30 órán felül még 15 órára volt szükségem, tehát összesen 45 órával mentem el vizsgázni. Reggel 8 órai kezdetű vizsgaidőpontot kaptam, de még előtte az oktató javaslatára stressz levezetésképp vezettünk 1 órát, ami nekem sokat segített.

Azután a rutinpályán adategyeztetés és a kötelezően végrehajtandó feladatok után a vizsgabiztossal a hátsó ülésen megkezdődött a vizsga. Viszonylag könnyű útvonalat kaptam, de nyilván mindig történhetnek váratlan események. Nagyon gyorsan elment az idő és már azt vettem észre, hogy a rutinpályán vagyunk újra. A vizsgabiztos aláíratta a minősítőlapot, amelyen egy „M” betű lett feltüntetve. 🙂 Biztonságos és balesetmentes vezetést kívánt és valójában akkor fogtam fel, hogy SIKERÜLT. 🙂

Ez volt ez én jogosítvány megszerzésemnek története 21 éves nőként.

Szeretném kiemelni, hogy meghatározó tényező a motiváltságodon kívül a választott autósiskolád. Köszönöm nekik, hogy a kezdeti ijedtségemet elűzték támogató szavaikkal és tanácsaikkal, valamint jó érzéssel töltött el, hogy folyamatosan tájékoztattak az elkövetkező eseményekről és nem hagytak kétségek között bármi gondom akadt. Másik fontos tényező a tapasztalt, segítőkész és empatikus oktató.

Így én a sok pozitív élményt és a jogosítványomat a Penzum Oktató és Szervező Kft dolgozóinak és az oktatómnak köszönhetem.

Remélem segítettem történetemmel átlátni a jogosítvány megszerzésének folyamatát!

Kívánom, hogy Ti is hasonló élményekkel gazdagodjatok és egy jó kalandként emlékezzetek vissza erre az életeteket átformáló „utazásra”. Akartam mondani vezetésre 🙂