Top
  /  Egyéb   /  Állami támogatás a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez

Állami támogatás a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez

Örömteli hír a fiataloknak, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez az állam támogatást nyújt 2018. július 1.-től.
A 55/2018. (III. 23.) Kormányrendelet szabályozza a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott állami támogatást.

Ki veheti igénybe?
A Kormányrendelet értelmében a 20. életévüket még be nem töltött, magyar állampolgárok visszaigényelhetik a KRESZ tanfolyam díjának és a sikeres KRESZ vizsga díjának ténylegesen megfizetett összegét, de legfeljebb 25 000 forintot.

Mi a visszaigénylés módja?
A visszaigénylést a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül elektronikus űrlapon vagy formanyomtatványon kell benyújtani.
Az összeget az államkincstár 30 napon belül folyósítja. A teljes eljárás illetékmentes és a visszatérített összeg adómentes jövedelemnek számít.

Miért a támogatás?
Manapság a jogosítvány megszerzésének időpontja kitolódott. Míg az ezredforduló tájékán a fiatalok 17-18 évesen alig várták, hogy beíratkozhassanak KRESZ tanfolyamra és megszerezzék a szükséges vizsgákat, manapság a fiatalok 25 éves koruk környékén kezdik el a jogosítvány megszerzését.
A felelős államtitkár szerint “Ha valakinek jogosítványa van, akkor a munkaerőpiacon is felértékelődik”. A mai fejlett úthálózatunkkal rendelkező világunkban ez a kijelentés abszolút helytálló, ezzel autósiskolánk is egyetért.

Ha megvan a KRESZ, mennyi időm van megcsinálni a gyakorlati vezetés részt?
2 év áll rendelkezésre a KRESZ vizsga letétele után.

 

A teljes kormányrendelet az alábbi linken olvasható el:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1800055.KOR&txtreferer=00000001.TXT

További információk a Penzum Oktató autósiskolában személyesen!

Tanfolyamra jelentkezés a linkre kattintva: itt!