Top
  /  Egyéb   /  AETR éves oktatás? Mi szabályozza ezt és miért kell igazoltan oktatni?

AETR éves oktatás? Mi szabályozza ezt és miért kell igazoltan oktatni?

A 2001. évi IX. törvény 11. cikke értelmében a munkáltató rendszeresen köteles figyelemmel kísérni a vezetési, pihenő, és egyéb munkaidőt, ezek megszegését és erről dokumentációt kell vezetnie.
Magáról a tachográf használatáról is oktatni kell a gépkocsivezetőt, mivel a 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 6. §. (2) a) pontja szerint “az üzembentartó köteles biztosítani, hogy a tachográffal ellátott járművet olyan személy vezesse, aki rendelkezik a tachográf szabályos működtetéséhez a tachográf kategóriája (analóg vagy digitális) szerint szükséges ismeretekkel”.

Amennyiben a közúti ellenőrzés során súlyos szabálytalanságot állapítanak meg az ellenőrök, a hatóság köteles a vállalkozás székhelyén (telephelyén) ellenőrzést tartani, ezért is szükséges (nemcsak kötelező, de ajánlott is) a sofőröket megfelelő oktatásban részesíteni.

A tapasztalatok szerint a hatóság, hogy egy vállalkozás “ártatlanságát” (vagyis azt, hogy a vállalkozás ésszerűen NEM vonható felelősségre a járművezetők által elkövetett bármilyen szabálysértésért) fontolóra vegye, ahhoz minimum azt kell tudnia hitelt érdemlően bizonyítania, hogy megfelelő és rendszeres (azaz, legalább évente egyszeri) oktatásban részesítette a járművezetőket.

Az AETR oktatás hossza körülbelül 4 óra. A helyszín a Penzum-96 Oktató és Szervező Kft. tanterme Egerben a Klapka úton, illetve bizonyos létszám fölött akár a megrendelő telephelyén (min. 10 fő).

Képzésünkön állandó oktatónk (GKI képzést is ő oktatja) válaszol minden AETR-el kapcsolatos kérdésre.

Jelentkezhet a szokásos elérhetőségeinken.