Top
  /  Egyéb   /  Milyen szabályokat alkalmaznak az európai országok a téli közlekedésre?

Milyen szabályokat alkalmaznak az európai országok a téli közlekedésre?

Európában az egyes országok eltérő szabályrendszerrel rendelkeznek a téli közlekedés (téligumi, hólánc) idejére.

Ezért mielőtt elindulunk nem csak a szükséges irataink (jogosítvány, forgalmi engedély, autóhasználatra feljogosító meghatalmazás stb.) meglétéről kell meggyőződni, hanem arról is, hogy az adott országban és régiókban milyen szabályok vannak a közlekedésre télies idő esetén. Ugyanis bizonyos nem teljesülések esetében akár is vissza is fordíthat a helyi ellenőrző hatóság.

Autósiskolaként szoktuk javasolni tanulóinknak, hogy a vezetési gyakorlatot a legjobb a téli időszakban átvenni, hiszen ebben az időszakban a tanuló az oktatóval az oldalán megtapasztalhatja a legzordabb útviszonyokat is. Másrészt oktatóink lényegesen túlterheltebbek a nyári időszakban.

 

Íme a táblázat, amely minden részletet tartalmaz:

 

 

Ország Helyi jogszabály Időszak Egyéb
Albánia A téli gumiabroncsok használata nem kötelező. November 1. és április 30. között a hólánc kötelező tartozék.  
Andorra A téli gumiabroncsok használata nem kötelező. November 1. és április 15. között. Minimális mintázati mélység 4 mm.
Ausztria Kötelező a téli abroncsok használata. A járműben hóláncot kell tartani. November 1. és április 15. között. Minimális mintázati mélység 4 mm. M+S szimbólummal ellátott abroncsok használata kötelező.
Belgium A téli gumiabroncsok használata nem kötelező. A hólánc használata megengedett.    
Bosznia-Hercegovina Téli abroncs, négyévszakos abroncs vagy hólánc kötelező. A járműben hóláncot és hólapátot kell tartani. November 1. és április 15. között.  
Bulgária A téli abroncsok használata ajánlott. A járműben hóláncot kell tartani. A járműben hóláncot kell tartani november 1. és március 31. között.  
Ciprus A téli abroncsok használata ajánlott.    
Csehország Kötelező a téli abroncsok használata. A hólánc használata a jelzett helyeken kötelező. November 1. és április 1. között. Minimális mintázati mélység 4 mm.
Dánia Téli vagy négyévszakos abroncsok használata ajánlott. A hólánc használata megengedett.    
Egyesült Királyság A téli gumiabroncsok használata nem kötelező, a hólánc használata megengedett.    
Észtország Kötelező a téli abroncsok használata. December 1. és február vége között. Minimális mintázati mélység 3 mm.
Fehéroroszország Kötelező a téli abroncsok használata. A hólánc használata megengedett. December 1. és március 1. között.  
Finnország Kötelező a téli vagy a négyévszakos abroncsok használata. A hólánc használata megengedett. December 1. és február vége között. M+S szimbólummal ellátott abroncsok használata kötelező. Minimális profilmélység 3 mm.
Franciaország Általánosan nem kötelező a téli abroncsok használata. Viszont egyes hegyvidéki régiókban a téli abroncsok használata szükséges lehet.  Alternatívaként a hólánc használata megengedett.    
Görögország Nem kötelező a téli abroncsok használata, de a gumiabroncsoknak a téli körülményekhez megfelelőnek kell lenniük. A hólánc használata megengedett.    
Hollandia A téli gumiabroncsok használata nem kötelező.    
Horvátország Ónos eső, hó és jég esetén legalább két téli gumiabroncs felszerelése kötelező a hajtott tengelyre. A járműben hóláncot és hólapátot kell tartani.   Minimális mintázati mélység 4 mm.
Írország A téli gumiabroncsok használata nem kötelező.    
Izland Kötelező a téli vagy négyévszakos abroncsok használata. November 1. és április 14. között. Az időszak változhat, ezért kérjük, hogy ellenőrizze!
Lengyelország A téli abroncsok használata ajánlott, de nem kötelező.    
Lettország Kötelező a téli abroncsok használata. December 1. és március 1. között.  
Litvánia Kötelező a téli abroncsok használata. November 1. és április 1. között.  
Luxemburg Nem kötelező a téli abroncsok használata, de a gumiabroncsoknak a téli körülményekhez megfelelőnek kell lenniük.    
Macedónia A téli gumiabroncsok használata nem kötelező. A járműben hóláncot kell tartani. November 15. és március 15. között. Minimális mintázati mélység 5 mm.
Magyarország A téli abroncsok használata nem kötelező, de a vezetési feltételek romlása esetére hóláncot kell tartani a járműben.    
Málta A téli gumiabroncsok használata nem kötelező.    
Moldova Kötelező a téli abroncsok használata. December 1. és március 1. között.  
Montenegró Kötelező a téli abroncsok használata. November 15. és március 31. között.  
Németország A 2010-ben bevezetett szabályozások előírják, hogy téli útviszonyok esetén minden személygépkocsit és motorkerékpárt téli gumiabroncsokkal vagy négyévszakos gumiabroncsokkal kell felszerelni valamennyi tengelyen. A járműben hóláncot és hólapátot kell tartani.    
Norvégia Téli abroncsokat vagy hóláncokat kell használni, ha hó vagy jég borítja az utat, de egyébként a téli abroncsok használata csak ajánlott, de nem kötelező. A hólánc kötelező tartozék.   Minimális mintázati mélység 3 mm.
Olaszország A téli abroncsok használata ajánlott, de bizonyos utak esetén kötelező. Bizonyos területeken a járműben hóláncot kell tartani. Október 15. és április 15. között. A Valle d’Aosta régióban közlekedő gépjárműveket téli gumiabroncsokkal vagy hóláncokkal kell felszerelni.
Oroszország Kötelező a téli abroncs használata és a járműben hóláncot kell tartani.    
Örményország A téli gumiabroncsok használata nem kötelező, de a gumiabroncsoknak a téli körülményekhez megfelelőnek kell lenniük.    
Portugália A téli abroncsok használata nem kötelező, de a hólánc használata a jelzett helyeken kötelező.    
Románia Nem kötelező a téli abroncsok használata, de a gumiabroncsoknak a téli körülményekhez megfelelőnek kell lenniük.   Minimális mintázati mélység 2 mm.
Spanyolország Spanyolországban a téli abroncsok használatának szabályozása regionális. Figyelje a közlekedési jelzőtáblákat, amelyek azt jelzik, hogy a téli gumiabroncsok vagy hóláncok használata kötelező-e az adott területen.    
Svájc Az ország teljes területén nem kötelező a téli abroncsok használata, de a gumiabroncsoknak a téli körülményekhez megfelelőnek kell lenniük. Figyelje a közlekedési jelzőtáblákat, amelyek azt jelzik, hogy hol kötelező a téli gumiabroncsok vagy hóláncok használata.    
Svédország Kötelező a téli abroncsok használata. A hólánc használata ajánlott. December 1. és március 31. között. Az M+S szimbólummal ellátott abroncsok használandók, amelyek legalább 3 mm profilmélységgel kell rendelkeznek.
Szerbia Kötelező a téli abroncsok használata. A járműben hóláncot kell tartani. November 1. és április 1. között (az időszak meghosszabbítható). Minimális mintázati mélység 4 mm.
Szlovákia Nem kötelező a téli abroncsok használata, de M+S szimbólummal ellátott gumiabroncsokat kell használni, ha tömör hó vagy jég borítja az utakat.    
Szlovénia Kötelező a téli abroncsok használata. A járműben hóláncot és hólapátot kell tartani. November 15. és március 15. között.  
Ukrajna A téli gumiabroncsok használata nem kötelező.    

 

Letöltés PDF-ben innen:

Téli közlekedés excell