Top
  /  Egyéb   /  Régi a bizonyítványom, kell mennem OKJ Targonca vezető tanfolyamra? OKJ gépkezelői tanfolyam és NKH gépkezelő vizsga? Mindkettő kell?

Régi a bizonyítványom, kell mennem OKJ Targonca vezető tanfolyamra? OKJ gépkezelői tanfolyam és NKH gépkezelő vizsga? Mindkettő kell?

Amióta gépesítettek az építkezések és anyagmozgatások folyamatosan képzett munkaerőt kívánnak, ugyanis a munkavégzés jelentős része munkagépekkel, targoncákkal történik.

A raktárakban a targoncavezetés előfeltétele egy targoncavezető tanfolyam elvégzése. Ahhoz, hogy valaki targoncavezető legyen egyrészt OKJ-s bizonyítvány szükséges, másrészt a gépkezelői jogosítvány megszerzése.

Érvényes az OKJ gépkezelő bizonyítványod?

Közzétette: Penzum Oktató – Autósiskola és Felnőttképzés – 2019. február 4., hétfő

De vegyük sorra mi mit is jelent!

Régen az építőgépeket elsődlegesen nehézgép, könnyűgép és kisgép kategóriákba sorolták, illetve ezen belül is még több tulajdonság szerint csoportosították. Ugyanígy a targoncákat is megkülönböztették erőforrás, emelési magasság, terhelhetőség alapján. Így külön vizsgát kellett tenni a dízeles elektromos, gázüzemű targoncákra, szállító és magasemelő típusokra stb. Minden konkrét típusra külön kellett vizsgázni, s ezt bejegyezték a gépkezelői jogosítványba. Ez a mustársárga színű igazolvány, amiről már korábban képet is megosztottunk a Penzum Oktató Facebook oldalán:

Neked milyen gépkezelő jogosítványod van? Érvényes még?

Közzétette: Penzum Oktató – Autósiskola és Felnőttképzés – 2018. december 1., szombat

 

Ezt a korábbi rendszert 2009-ben hatályon kívül helyezték.
Targoncára és más emelő- és rakodógépekre ez a régi jogosítvány csak 2015. december 31-ig volt érvényes. Addig még ezzel is lehet dolgozni, de 2016-tól január 1.-től már mindenképpen szükséges volt és azóta is szükséges az új igazolvány kiváltása.

Tehát annak is, aki ma rendelkezik régi gépkezelői jogosítvánnyal, targonca és egyéb emelő-, rakodógépek kezeléséhez ki kell váltania az újat. Újra le kell tennie a gyakorlati vizsgákat a kiválasztott géptípusokra.

Az OKJ vizsga kötelező az új NKH gépkezelő jogosítványhoz. Ma már nincs nem OKJ-s elméleti tanfolyam. Aki tehát régen nem OKJ-s elméleti tanfolyamot végzett, annak most az OKJ-sat is el kell végeznie. Aki letette korábban az OKJ-vizsgát és az megfelel a mai elvárásoknak, annak elméletből nem kell újra vizsgáznia és tanfolyamra mennie.

De miért van külön OKJ gépkezelő tanfolyam és hatósági NKH vizsga? Röviden kisarkítva a lényeg: az OKJ képesítés egy szakmát ad, az NKH vizsga pedig ahhoz a jogosítványt. A targonca jogsi nélkül csak a saját udvarunkon pakolgatjuk a raklapok A-ból B-be, de a közlekedésbe bekapcsolódó eszközt nem érinthetjük. Magyarán a munkavégzéshez szükséges a hatósági NKH gépkezelő jogosítvány. Ennek hiányában nem csak a munkáltató számíthat pénzbírságra, hanem a munkavállaló is. A jogosítvány nélküli balesetek esetén kialakuló jogi helyzetről már nem is beszélve.

Összefoglalva: a régi (sárga) gépkezelői jogosítványok csak 2015. december 31-ig voltak használhatóak emelőgépek, rakodógépek kezelésére. Az új jogosítvány kiváltásához nekik újra kell(ett) vizsgázniuk.
Az NKH vizsga – másnéven hatósági vizsga, ahol a jogosítványt szerzi meg a tanuló – letételéhez OKJ tanfolyam elvégzése is szükséges.

A Penzum-96 Oktató és Szervező Kft-nek évek óta a választékában van a gépkezelő tanfolyam, ezáltal az OKJ targoncavezető tanfolyam is, amely egy igen keresett szakma napjainkban. Természetesen az OKJ gépkezelő képesítés megszerzése után azonnal megszervezzük a jogosítvány megszerzéséhez szükséges NKH hatósági vizsgát is, amelynek megszerzésével tanulónk azonnal munkába állhat.

OKJ targoncavezető tanfolyam:

https://www.penzumoktato.hu/course/targoncavezeto/

 

 

NKH (hatósági) gépkezelő tanfolyam:

NKH gépkezelő

 

Amennyiben további kétségei vannak régi bizonyítványával kapcsolatban, hozza be azt a Penzum Oktató irodájába és 100%-osan megállapítjuk annak érvényességét.

 

Amennyiben jelentkezni szeretne tanfolyamunkra, itt teheti meg a linkre kattintva:

 

Jelentkezés!