Top
  /  Egyéb   /  Kell az elsősegélyvizsga a jogosítvány megszerzéséhez továbbra is? Utánajártunk!

Kell az elsősegélyvizsga a jogosítvány megszerzéséhez továbbra is? Utánajártunk!

Nekünk is megütötte a fülünket a több hírportál által megosztott hír, miszerint nem lesz szükséges a jogosítvány megszerzéséhez az elsősegély vizsga. A hírt Autósiskolánk kétkedve fogadta, ezért utánajártunk, hogy mi az igazság.

Autósiskolánk – amely az egri Vörös Kereszttel egy épületben található – 1996 óta indít közúti elsősegély tanfolyamot. Hasznossága kétségbe vonhatatlan, hiszen balesetek esetén olykor az elsajátított tudás életet ment.
Mégis egyes hírportálok egy tavaly decemberben módosított, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Kormány rendelet alapján azt a téves következtetés vonták le, hogy 2019-től nem kell az elsősegély vizsga a jogosítvány megszerzéséhez. Ez a megállapítás teljesen téves.

A Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztálya a félreértések elkerülése végett az alábbi tájékoztatást adta ki:

„A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet* változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak (magyarul az Okmányiroda részére – szerkesztette Penzum Oktató). Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.”

Tehát továbbra is követelmény lesz letenni az elsősegélyvizsgát a jogosítvány megszerzéséhez.
Autósiskolánk továbbra is indít Közúti elsősegély tanfolyamot a Vörös Kereszt és Penzum Oktató közös épületében, ahol később a tanulók a vizsgát is letehetik. A jogosítvány megszerzése (beiratkozás, KRESZ tanfolyam, gyakorlati oktatásra beíratkozás, elsősegély tanfolyam és vizsga) így praktikusan egy helyen intézhető: Penzum Oktató, Eger, Klapka György út 9. I. emelet.

Post a Comment